Sayfa Gösterimi : 424

Anasayfa \ Yurt Dışı Herbaryumlar

Kas.

Yurt Dışındaki Büyük Herbaryumlar

1. KEW Herbaryumu (İngiltere, K)

İngiltere’ deki en çok örneğe sahip olan herbaryumdur. 1853 yılında herbaryum ve kütüphane olarak açılmıştır. Seçkin botanikçiler George Bentham ve W.A Brommfield koleksiyonlarını hediye edilmiştir. Kew herbaryum binasına 1903’ te ve 1968’ de ek binalar yapılmıştır.1989 yılında geniş bir bahçede eklenmiştir. Dünya’nın yarısının %98 ‘ni kapsayan 7.000.000 bitki örneği içermektedir. Ayrıca yaklaşık 800.000 mantar türüyle 35. 000 orijinal tipi içinde bulunduran Kew ve Royal Botanic Garden dünyanın en eski ve en büyük koleksiyonunu içermektedir. Herbaryum teknikleriyle Türkiye’deki herbaryum teknikleri uyuşmaktadır. Herbaryum ziyaretçilerine her zaman açıktır. Her hafta yaklaşık 50 tane farklı ülkelerden araştırmacılar ziyaret etmektedir.

2. Edinburgh Herbaryumu (İskoçya, E)

Royal Botanik Garden 1670 yılında var olmasına rağmen Edinburgh herbaryumu 19. y.y.’ da kurulmuştur. Kurulmaya başladığı anda profesyonel ve organize bir şekilde büyümüştür. 19.y.y.’dan önce John Hope ve Robert Graham’ ın koleksiyonları mevcuttur. 1839-40 yıllarında herbaryum tam olarak kurulmuş ve bu koleksiyonlarda hebaryumun bünyesine alınmıştır. Bu yıllardan sonra büyük şahsı koleksiyonlar hızla herbaryum bünyesine katılmaya başlamıştır. 20.y.y. başlarında Peter Davis tarafından Türkiye Florasıda bu koleksiyonlara katılmıştır.

3. Berlin Herbaryumu (Almanya, B)

Berlin Herbaryumu yaklaşık 4 milyon tür barındırır ve Kew, Leningrad ve Paris’ten sonra Dünya’nın 4. büyük herbaryumudur. Digital herbaryumunda birçok bitkinin taranmış herbaryum örnekleri vardır.ayrıca bünyesinde Tohum bankası ve DNA bankası içermektedir. 1. Dünya savaşı sırasında çok zarar görmesine rağmen savaştan sonra oluşan gelişmelerle toparlanmıştır. Türkiye’den birçok örneğe ev sahipliği yapmaktadır. Bu örnekleri Dijital herbaryum üzerinden görmek mümkündür. Ayrıca Genova herbaryumu (5. 500.000 örnek bulundurur.), Paris herbaryumu, Cenevre herbaryumu büyük ve tanınmış herbaryumlardandır.

Kaynaklar:

SEÇMEN, Ö., GEMİCİ, Y., GÖRK, G., BEKAT, L., LEBLEBİCİ, E., 2000. Tohumlu Bitkiler Sistematiği Ders Kitabı, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 18-57.

UMA, M. M. 2010, “Bitki Toplama, Teşhis ve Herbaryum Teknikleri” Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ